Germaniste Eveline Coppin werkte negen jaar als regiojournalist bij Kerk & Leven en ontdekte dat mensen en de verhalen die ze leven erg boeiend zijn. In die mate boeiend zelfs dat ze het bijzonder jammer vindt wanneer zo’n schat aan informatie verloren gaat als mensen komen te overlijden. Eveline is ervan overtuigd dat ieders (jazeker, ie-ders!) verhaal de moeite waard is om opgeschreven te worden. Want elkeen maakte keuzes, kwam tot inzichten, leefde in relatie tot anderen, had hoogte- en dieptepunten en probeerde weer uit het dal te kruipen. Op 1 april 2017 (geen mop!:-)) richtte ze daarom Boek van mijn Leven op. Ze geeft workshops autobiografisch schrijven en begeleidt schrijvers die zelf hun verhaal willen neerpennen. Die biografie kan bedoeld zijn voor henzelf, maar evengoed voor hun nageslacht of een nog ruimer publiek. Daarnaast tekent ze verhalen op van mensen en geeft ze die vorm in een tekst- en fotoboek een plaats op de salontafel waardig. Ook wie zijn verhaal zelf schreef, kan bij Boek van mijn Leven terecht voor een beoordeling op en eindredactie van hun manuscript.

Op verhaal komen – je autobiografie als bron van wijsheid

We ontwikkelen bepaalde verhalen over ons leven, bijvoorbeeld het verhaal ‘ik ben slim’. Bij dat verhaal horen bepaalde herinneringen die deze verhalen onderbouwen, zoals goede cijfers op school of sterke oplossingen bedenken voor problemen. Maar ook bij negatievere verhalen, zoals ‘alles wat ik onderneem, mislukt uiteindelijk’ doen we dat. Dan onthielden we dat we een opleiding niet afmaakten of de tent steeds weer verkeerd opzetten. We selecteren dus een aantal herinneringen en verbinden die tot een verhaal. Dat verhaal wordt dan dominant in ons leven. “Zo zit het”, zeggen we dan. Op den duur beseffen we nauwelijks dat het een verhaal is. We zien het als de waarheid. Zolang die dominante verhalen ons in staat stellen het leven te leiden dat we graag willen, is er geen enkele reden om ze te veranderen. Maar wanneer er iets gebeurt in je leven (plotseling of langzamerhand) dat niet past bij jouw identiteit of je merkt dat jouw verhaal je een maatje te klein is geworden, dan is het belangrijk op zoek te gaan naar een ruimer verhaal om in te wonen. Dan is het nodig om alternatieve verhalen te schrijven met nieuwe herinneringen of andere interpretaties van gebeurtenissen.

In deze workshop gaan we aan de slag met herinneringen over je vroege jeugd en familie. We beantwoorden een paar vragen en zoeken vervolgens een specifieke positieve herinnering en een herinnering die laat zien wie je ten voeten uit bent. Nadien gaan we aan de slag met een moeilijke herinnering. Na een ontspanningsoefening – in je verleden duiken kan immers veel spanning teweeg brengen – proberen we een herinnering op een creatieve manier in woord te vangen.

Breng zeker papier en stylo mee!

INSCHRIJVEN

 

TERUG

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
  • Instagram Clean