Germaniste Eveline Coppin werkte negen jaar als regiojournalist bij Kerk & Leven en ontdekte dat mensen en de verhalen die ze leven erg boeiend zijn. In die mate boeiend zelfs dat ze het bijzonder jammer vindt wanneer zo’n schat aan informatie verloren gaat als mensen komen te overlijden. Eveline is ervan overtuigd dat ieders (jazeker, ie-ders!) verhaal de moeite waard is om opgeschreven te worden. Want elkeen maakte keuzes, kwam tot inzichten, leefde in relatie tot anderen, had hoogte- en dieptepunten en probeerde weer uit het dal te kruipen. Op 1 april 2017 (geen mop!:-)) richtte ze daarom Boek van mijn Leven op. Ze geeft workshops autobiografisch schrijven en begeleidt schrijvers die zelf hun verhaal willen neerpennen. Die biografie kan bedoeld zijn voor henzelf, maar evengoed voor hun nageslacht of een nog ruimer publiek. Daarnaast tekent ze verhalen op van mensen en geeft ze die vorm in een tekst- en fotoboek een plaats op de salontafel waardig. Ook wie zijn verhaal zelf schreef, kan bij Boek van mijn Leven terecht voor een beoordeling op en eindredactie van hun manuscript.

Op verhaal komen – je autobiografie als bron van wijsheid

We ontwikkelen bepaalde verhalen over ons leven, bijvoorbeeld het verhaal ‘ik ben slim’. Bij dat verhaal horen bepaalde herinneringen die deze verhalen onderbouwen, zoals goede cijfers op school of sterke oplossingen bedenken voor problemen. Maar ook bij negatievere verhalen, zoals ‘alles wat ik onderneem, mislukt uiteindelijk’ doen we dat. Dan onthielden we dat we een opleiding niet afmaakten of de tent steeds weer verkeerd opzetten. We selecteren dus een aantal herinneringen en verbinden die tot een verhaal. Dat verhaal wordt dan dominant in ons leven. “Zo zit het”, zeggen we dan. Op den duur beseffen we nauwelijks dat het een verhaal is. We zien het als de waarheid. Zolang die dominante verhalen ons in staat stellen het leven te leiden dat we graag willen, is er geen enkele reden om ze te veranderen. Maar wanneer er iets gebeurt in je leven (plotseling of langzamerhand) dat niet past bij jouw identiteit of je merkt dat jouw verhaal je een maatje te klein is geworden, dan is het belangrijk op zoek te gaan naar een ruimer verhaal om in te wonen. Dan is het nodig om alternatieve verhalen te schrijven met nieuwe herinneringen of andere interpretaties van gebeurtenissen.

In deze workshop gaan we aan de slag met herinneringen over je vroege jeugd en familie. We beantwoorden een paar vragen en zoeken vervolgens een specifieke positieve herinnering en een herinnering die laat zien wie je ten voeten uit bent. Nadien gaan we aan de slag met een moeilijke herinnering. Na een ontspanningsoefening – in je verleden duiken kan immers veel spanning teweeg brengen – proberen we een herinnering op een creatieve manier in woord te vangen.

Op een trager tempo van 2x 3 uur is er is meer tijd om te schrijven, na te denken, te ontspannen en creatief te  verwerken.

Deze workshop kan veel in gang zetten:

 • Bevorderen van persoonlijke groei

 • Leren omgaan met overgangen in het leven

 • Plezier van het herontdekken van dierbare herinneringen

 • Vermindering van negatieve gevoelens

 • Verwerken van moeilijke gebeurtenissen

 • Opschrijven en nalaten van je persoonlijke verhalen

 • Jezelf beter leren kennen

Deze workshop is niet bedoeld voor wie

 • Liever niet terugkijkt naar het verleden

 • Te veel piekert en zich zorgen maakt (je zorgen overweldigen je vaak, er zijn veel situaties waarover je je zorgen maakt, je piekert vaak over je verleden en kan dat moeilijk stopzetten)

 • Zich vaak erg somber voelt (omdat je innerlijk niet tevreden bent met je leven, meestal een slecht humeur hebt, je je ongelukkig en hopeloos voelt, je het vervelend vindt om te leven)

 • Onverwerkte trauma’s heeft

 

Breng zeker papier en stylo mee!

 

INSCHRIJVEN 13/05 & 20/05

INSCHRIJVEN 14/05 & 21/05

TERUG

 • Facebook Clean
 • Twitter Clean
 • Flickr Clean
 • Instagram Clean