Paul Verhaeghe is hoogleraar aan de Gentse Universiteit. Sinds 2000 gaat zijn belangstelling vooral uit naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. Zijn laatste boek, ‘Intimiteit’, is het sluitstuk van een trilogie waarin hij de hedendaagse verhouding tussen ik en ander probeert te begrijpen.  

 

Voor dit project zal Paul Verhaeghe het hebben over “Portretkunst als intieme ervaring”.

 

Als rationeel wezen heeft de mens vrij snel moeten ontdekken dat de rede niet in staat is antwoorden te bieden op vragen die er echt toe doen. Waar kom ik vandaan, waar ga ik naartoe? Wetenschap, als meest succesvolle uitdrukking van de ratio, botst hier op haar grenzen. Gelukkig hebben we de kunst, als een niet-aflatende poging om het onzegbare toch gezegd, het onvoorstelbare toch uitgebeeld te krijgen. Niet-aflatend omdat het nooit helemaal lukt. Portretkunst neemt daarin een bijzondere plaats, want daar komt de belangrijkste vraag aan bod: wie ben ik? In hun portretten gaan kunstenaars op zoek naar troost, hoop en schoonheid.

 

Deze lezing wordt gevolgd met een live interview door kunsthistorica en voormalig docent genderstudies Machteld Schandevijl.

INSCHRIJVEN

TERUG

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
  • Instagram Clean