AANKONDIGING | INTERNAL AFFAIRS Ze doen het weer, en dat voor een tweede keer!

Na ENTER in 2015 brengen Deborah Nyst, Anne De Coninck en Jella Onderbekede expositie INTERNAL AFFAIRS. Van 22 april tot en met 1 mei vormen ze een woonhuis in Mariakerke om tot een verrassende tentoonstellingsruimte. De drie kunstenaars gaan een beeldende dialoog aan met zowel de actualiteit als het nog steeds actuele verleden. Dat doen ze op een intieme en vaak confronterende manier.

Deborah Nyst schildert controversiële gezaghebbers de machtsvaandels van het lijf. De leiders worden in een kwetsbare en vermenselijkte gedaante verbeeld. De integriteit van de figuren wordt in de sobere staatsportretten nog eens extra in de verf gezet door Deborah's traditionele manier van schilderen. De machtspositie lijkt opeens vervaarlijk te kantelen. Zou het kunnen dat de kunstenaar hier de scepter zwaait?

Pope Francis II, Oil on canvas, 30x40 cm

Ook voor het werk van Anne De Coninck heb ik een beetje schrik. Ze tekent huizen waar het huis zelf, het huis uit is. Als door een mist lijken we de leegte zelf te aanschouwen. Het kleine beetje licht dat het beeld binnensluipt, zou hoop kunnen brengen. Ik twijfel of het licht toch niet afkomstig zou kunnen zijn van de man met de zeis … en de smeedijzeren lantaarn.

Van de zeis naar Agatha’s borsten ...

Jella Onderbeke kneedt de legende van Agatha van Sicilië op een speelse manier tot de hare. De huiselijke sier- en altaarstukken in keramiek herinneren aan grootmoeders schouw. Toch als grootmoeder de kunst boven de kunstbloem apprecieert. Haar sculpturen stralen enerzijds vrouwelijkheid en fragiliteit uit, anderzijds lijkt er een sinistere en morbide aureool boven te hangen.

De vernissage gaat door op 22 april 2016 om 19u30 in de Marcus Van Vaernewyckstraat 17 te Mariakerke en wordt ingeleid- misschien zeg ik beter ingewijd?- door niemand minder dan Machteld Van Schandevijl (Docente kunstgeschiedenis en genderspecialist aan Sint-Lucas Gent).

Kan zij misschien het raadsel van de on-heilspellende aureool verklaren?

Het belooft alvast de moeite te worden! Ik ga, jullie toch ook?


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
  • Instagram Clean